Skoči na vsebino

Vraščen noht je pogosto posledica slabe osnovne higiene

To, da vraščen noht prizadene skoraj vsakega človeka vsaj enkrat v življenju, vsekakor še zdaleč ne pomeni, da ima prav vsaka oseba slabo osnovno higieno. Ta je namreč samo eden od ključnih vzrokov, zakaj vraščen noht sploh nastane. Zelo pogosto je posledica neprimerne oziroma preozke obutve. Sicer pa se lahko pojavi tudi zaradi dednosti, debelosti, sladkorne bolezni ter še česa.

Kljub vsemu pa je ravno osnovna higiena tista, ki torej v veliki meri preprečuje nastajanje vraščanja nohtov. K osnovni higieni pa se vsekakor prišteva tudi redno umivanje nog, in sicer s tekočo mlačno vodo ter nevtralnimi mili. Najpomembneje pa je, da se noge takoj po umivanju obriše do suhega, predvsem je treba paziti na predele med prsti. Sicer pa osnovna higiena narekuje še dnevno sveže nogavice.

Ključnega pomena je tudi pravilno krajšanje nohtov

Za vraščen noht je značilno, da se pogosto pojavi tudi zaradi nepravilnega striženja oziroma krajšanja nohtov. Pomembno je, da nohte strižete ravno, torej da sta oba prosta robova povsem vidna. Če so nohti nekoliko vkrivljeni, je dobro, da se strižejo vbočeno. To v praksi pomeni, da je najkrajši noht na sredini. Pri prostih robovih pa bi morali nohti biti nekoliko daljši. Robovi prav tako v prav nobenem primeru ne smejo biti špičasti. To je treba dobro popiliti.

Nohtov prav tako nikoli ne strižemo v živo. Tudi to je ključno, da se vraščen noht ne pojavi. Nohtna plošča  mora segati preko konice prstov. To se lahko preveri tako, da se pravokotno na nogi nožni prst postavi kazalec na roki. Ko pritisnemo nanj, prostega roba nohta praviloma ne bi smeli čutiti.

Krajšanja nohtov se lahko lotite po kopanju ali namakanju

Preventiva za vraščen noht je tudi ta, da se striženja nohtov na nogi raje lotevajte po kopanju ali namakanju. To še posebej velja za vse tiste, ki imate nohte po strukturi nekoliko bolj suhe ali pa zadebeljene.